Biografisch onderzoek

Een biografie benadert de geschiedenis vanuit een persoonlijk invalshoek. Vanuit dat idee schreef ik de biografie van Janwillem van de Wetering. Het boek verscheen bij Uitgeverij Asoka, tegelijk met drie van zijn boeken. Meer informatie daarover vind u hier.

Janwillem van de Wetering toog in 1958 als zinzoekende twintiger naar het Verre Oosten, in navolging van door hem bewonderde Amerikaanse beatschrijvers. Hoewel hij in 1971 debuteerde met De lege spiegel, waarin hij zijn ervaringen in Japan verwerkte, werd hij beroemd met zijn serie politieromans over Grijpstra en De Gier. Daarin verwerkte hij zijn levensfilosofie in een ‘voor de verkoop geschikt artikel’. Hij was een veelgelezen auteur en een graag geziene gast in de media, waar zijn avontuurlijke leven een dankbaar gespreksonderwerp was.

In 1965 verhuisde Van de Wetering naar Amsterdam. Hij werd daar directeur van een bedrijf dat borduurpakketten fabriceerde. Bij wijze van vervangende dienstplicht werkte hij in de avonduren bij de vrijwillige politie. Mede op basis van die ervaringen schreef hij vervolgens zijn politieromans over Grijpstra en De Gier. Het lijk in de Haarlemmer Houttuinen en Buitelkruid verschenen in 1975 en werden goed verkocht. Van de Wetering werd een geziene figuur in de media. Toch besloot hij in 1975 om zich terug te trekken uit het drukke Amsterdamse leven, want: ‘Van roem krijg je een bolle kop’. Tot zijn dood in 2008 woonde hij in het afgelegen Maine, volgens hemzelf ‘Het Drenthe van Amerika’.