Biografisch onderzoek

Een biografie benadert de geschiedenis vanuit een persoonlijk invalshoek. Vanuit dat idee schreef ik de biografie van Janwillem van de Wetering. Het boek verscheen bij Uitgeverij Asoka, tegelijk met drie van zijn boeken. Meer informatie daarover vind u hier.

Janwillem van de Wetering toog in 1958 als zinzoekende twintiger naar het Verre Oosten en debuteerde in 1971 met De lege spiegel. Hij werd beroemd met zijn serie politieromans over Grijpstra en De Gier. Daarin verwerkte hij zijn levensfilosofie in een ‘voor de verkoop geschikt artikel’. Het lijk in de Haarlemmer Houttuinen werd in 1979 verfilmd met in de hoofdrollen Rijk de Gooyer en Rutger Hauer. Van de Wetering werd een veelgelezen auteur en een graag geziene gast in de media, waar zijn avontuurlijke leven een dankbaar gespreksonderwerp was. In 1980 schreef hij het boekenweekgeschenk De verdachte Verheugt.

In de biografie wordt de vraag gesteld of Van de Wetering een koopman of een zendeling was. Uit krantenartikelen, weblogs en documentaires komt het beeld naar voren van een vrijdenker die slaagde in veel van wat hij ondernam. Maar hij was ook een complexe persoonlijkheid die voortdurend op zoek was naar een manier om zijn onrust te bezweren. Hij schreef daarover met stijl, humor en intelligentie.