Biografie Janwillem van de Wetering

Janwillem van de Wetering

De Doosjesvuller is de titel van een biografie in wording over Janwillem van de Wetering (1931- 2008) schrijver, filosoof, avonturier en beeldend kunstenaar. Van de Wetering werd geboren in Rotterdam en maakte daar als kind de verschrikkingen van de oorlog mee. Volgens hemzelf was dat het begin van een levenslange zoektocht naar de zin van het leven. Hij overleed 4 juli 2008 in Maine, Verenigde Staten, waar hij meer dan dertig jaar woonde. Zijn necrologie verscheen behalve in Nederlandse kranten ook in de The Guardian, de The New York Times en Der Spiegel

Bestsellerauteur
Janwillem van de Wetering debuteerde in 1971 met De Lege Spiegel, een boek over zijn ervaringen in een Japans zenboeddhistisch klooster. Het boek werd in de VS positief ontvangen als een authenthiek verhaal van een zenstudent zonder enige bekeringsdrift. In Nederland werd het boek aanvankelijk nauwelijks opgemerkt. Wel werd Van de Wetering een paar jaar later beroemd als schrijver van de Amsterdamse politieromans over het duo Grijpstra en de Gier. Zijn boeken werden in ongekend hoge oplages verkocht en Van de Wetering verwierf gaandeweg de status van bestsellerauteur. Hij was een graag geziene gast in radio en televisieprogramma’s en werd veelvuldig geïnterviewd voor kranten en tijdschriften. Mensen waren gefascineerd door zijn achtergrond: hij was zakenman, gewezen politieman en woonde in een zengemeenschap in een afgelegen streek in Amerika.

Collectie / Archief : Fotocollectie Anefo Reportage / Serie : Opname film “Grijpstra en de Gier” Beschrijving : Rijk de Gooyer en Rutger Hauer (rechts) Datum : 21 mei 1979

Respectloze zenleerling
In de jaren tachtig verloor hij zijn status als bestsellerauteur. Dat neemt niet weg dat Van de Wetering ‘het Nederlandse misdaadboek nieuw leven inblies op een moment dat het totaal in versukkeling was geraakt’ (Theo Capel in HP, 23-3-1985). Van de Wetering hield niet op met schrijven en publiceerde een biografie over zijn grote voorbeeld Robert van Gulik. Ook maakte hij beelden van gevonden hout en ander restmateriaal, die hij zo nu en dan tentoonstelde. Hij is een van de schrijvers die geïnterviewd is in het overzichtswerk The writers brush van Donald Friedman (recensie in NRC, 29-8-2008). In 2000 verscheen zijn bundel Zuivere Leegte, met daarin essays waarin hij als respectloze zenleerling terugkijkt op zijn leven met zenboeddhisme. In 2004 leefde de belangstelling voor zijn werk nog een keer op dankzij de televisieserie Grijpstra en De Gier (RTL) en de documentaire To infinity and beyond(BOS).

Parelduiker
‘Van roem krijg je een grote bolle kop’, zei Janwillem van de Wetering ooit. In de Parelduiker (voorjaar 2019) schreef ik een artikel over de ontwikkeling van zijn schrijverschap.