Rotterdam Vertelt / Storia de nhas pais

Het oral history project Storia de nhas Pais (‘Het land van mijn ouders’) is in 2014 opgezet door Stichting Rotterdam Vertelt (SRV).  Jonge Kaapverdiaanse Rotterdammers namen in dat jaar interviews af bij Kaapverdianen die tussen 1955 en 1975 in de stad waren aangekomen en er een bestaan hadden opgebouwd. Met het project wilde SRV een bijdrage leveren aan de geschiedenis van deze voor Rotterdam belangrijke gemeenschap.

In 2019 besloten projectleiders Marjan Beijering (Geschiedenislab) en Davidson Rodrigues Media, aan te haken bij het onderzoeksproject Night Spaces: Culture, Migration and Integration in Europe (NITE). Een belangrijk onderdeel van het project is het streven om de herinnering aan Kaapverdische migratie en gemeenschapsvorming in Rotterdam bekend te maken en levend te houden.

In 2021 bestudeerde Maxime Schut, student International Studies aan de Universiteit Leiden zes interviews uit 2014. Ook interviewde ze zeven Kaapverdiaanse interviewers (tweede en derde generatie) over waarom het voor hen belangrijk was om aan het project mee te doen. Zo is er een collectie interviews gevormd op beeld en geluid, getranscribeerd en soms vertaald. Deze collectie zal in het najaar van 2021 worden overgedragen aan het Stadsarchief Rotterdam. Een podcast over Storia de nhas Pais is in voorbereiding.

Website Stichting Rotterdam Vertelt

De website Rotterdam Vertelt was een platform voor Rotterdammers die verhalen verzamelen en vertellen over hun straat, buurt of wijk. Met als centraal punt een website met daarop alle verhaleninitiatieven in Rotterdam, een cursus oral history en het interviewproject Storia de nhas Pais.